Hoe verschillend is de stijl per fotograaf? 3 fotografen, 3 camera's, 3 resultaten.

April 10, 2023 My photography life

3 fotografen, 3 camera's en 3 prachtige resultaten.


Laatst zaten we bij elkaar. Te sparren, te chillen en wat te werken. We wilde plezier blijven houden in het fotograferen, dus kozen wij ervoor een 'er samen op uit' moment te plannen.

En ja met Pasen in het vooruit zicht had wij een idee. Een van ons bedacht het onderwerp, iemand anders de locatie en toen als klap erboven op ook nog een blog idee voor mij. Hoe goed kun je het hebben met mede fotografen, om weer heerlijk samen het plezier terug te vinden in het fotograferen. Want ik zeg je wij hebben GELACHEN voor, tijdens en na de shoot.


Twee lieve konijntjes stonden model, dankzei een vriendin van ons. En kijk eens wat een prachtige en voorbeeldige modellen zijn het!


Hieronder zie je alle 3 onze resultaten. Je ziet natuurlijk dat alle 3 onze fotografie stijlen anders zijn.

Op drie punten kunnen fotografie stijlen verschillen:

  1. Je compositie, hoe plaats je je onderwerp, waar ga jij zitten/liggen ten op zichtte van je onderwerp.
  2. Je camera en lens maken ook een verschil in resultaat.
  3. Je editing. Iedere fotograaf heeft een eigen edit-stijl en ander programma, zo komt de uiteindelijke foto anders uit te zien.


1.

Er zijn verschillende tricks om je compositie consistent en goed/ mooi te maken. Denk aan 'de regel van derden' of 'de gulden snede'. In onze foto's zie je dat we alle 3 ons meer aan de regel van derden houden. Zo zie je dat Carly van Cdsphotodiary een minder laag oogpunt aan neemt, waardoor het gras op de voorgrond bij de konijntjes beter scherp en zichtbaar is dan bij Robin en mij (Sanne). Wij drieën hebben dus als fotograaf wel een ongeveer de zelfde stijl in compositie. Toch lijken alle drie onze foto's totaal verschillen!


2.

Carly heeft voor de fotoshoot een standaard brandpunt lens van 50 mm gebruikt. Deze lens is ongeveer hetzelfde als met het gene wat wij zien, dus qua afstand etc. Carly moest daardoor lekker kortbij de konijntjes kruipen. Was geen straf voor haar hoor! Deze lens is heel erg fijn voor portretfotoshoot en vooral in donkere omstandigheden. Samen in combinatie met haar systeem fullframe body is dit gegarandeerde kwaliteit.

Robin en ik hebben dezelfde soort lens een 70-200mm. Robin een spiegelreflex camera en ik een fullframe systeemcamera. Deze combinaties worden voor sport, paardensport, maar ook portretfotografie voor dieren gebruiken. Zowel honden als paarden, je ziet dat je er ook konijntjes mee kunt fotograferen hoor! Om de scherptediepte effect zo goed mogelijk te hebben, lagen wij vele verder weg dan Carly. Aangezien wij inzoomde op 200mm. Want zo is onze kwaliteit en het scherpte- diepte effect veel mooier! Het handige bij ons is dat de lens dus zeer variabel in kunnen zetten. En dat er een beeldstabilisator in zit om bewegingsonscherpte tegen te gaan. Aangezien ikzelf nogal erg enthousiast ben met mijn camera als ik met dieren in de weer ben, moet ik zeggen dat deze lens mijn trillende hand toch altijd weer red!

Nu denk je zeker ja deze lens is zwaar? Ja het valt mee, het wend. Vooral als je ziet welk resultaat je ermee behaald. De combinatie van Robin is iets zwaarder dan die van mij, dus ga je er veel mee aan de slag zou ik zeer zeker ook even naar het gewicht kijken! Geen lamme arm dus voor jou!


3.

Pfoeh ja het duurde even mijn eigen stijl vinden. Denk als ik voor Robin en Carly mag spreken dat zij hier ook achter staan. Het was een struggle! Zoveel fotografen, zoveel stijlen, maar wat is mijn stijl? En wat vind ik makkelijk met editen? Carly gebruik bijvoorbeeld Lightroom. Houd haar foto's licht en gebruikt veel geel en rood tinten, ietsje warm, maar toch natuurlijk. Robin combineert licht met donker zeer mooi en houd zich meer bij de ietsje koelere tinten. Door bepaalde accenten word het oog naar de te schattige konijntjes getrokken. Ik heb een vrij donkere en warme stijl, daarbij vergroot ik het effect van de zon/ het licht graag.

Welke foto/ stijl vind jij het mooist? Of welke stijl heb jij afgelopen jaren ontwikkeld voor jezelf?


Wil je meer over deze drie onderwerpen te weten komen? Stuur mij dan een berichtje en dan kan ik kijken of er animo is voor een gratis blog of Ebook per onderwerp.


Vergeet hieronder niet de TE schattige foto's te bekijken van de konijntjes! En dames bedankt voor de gezellige middag!


Liefs Sanne.Before

Canon EOS RP + 50 mm F1,8

ISO 100

50 mm

f /2,8

1/500 sec

In onderstaande link kun je zien welke body hiermee is gebruikt.

After

Bewerkt in Lightroom.

Natuurlijke, warme, lichte stijl.

Before

Nikon D750 + Sigma 70-200 mm F 2,8

ISO 100

185 mm

F/ 2,8

1/1250 sec


Before

After

Bewerkt in Photoshop.

Koelere stijl.

Van 2 foto's 1 gemaakt.


Before

Nikon Z6 + 70-200 mm 2.8

ISO 250

Volledig in gezoomd op 200 mm

f/ 5,0

1/800 sec.


In onderstaande link kun je zien welke lens hiermee is gebruikt.

After

Bewerkt in Photoshop.

Donkere, warmere stijl.