6 To do's voor het starten van paardenfotografie.

March 8, 2023 My photography life

Hoe ben ik paardenfotograaf geworden?


Ik zal me eerst nog eens voorstellen. In ben Sanne, 30 jaar en woon in het zuidelijkste puntje van Nederland. Het mooie dorp 'Eijsden'. In December 2018 heb ik mijn eerste wel verdiende Nikon D5300 gekocht. Met de gedachte dat het wel leuk zou zijn om mijn kat te kunnen fotograferen en voor eventuele familiegelegenheden. Overigens zou ik niet meer aanraden deze camera als start camera aan te schaffen, maar daar ga ik terug op komen in een volgend blog.


Het jaar erop kwam ik thuis te zitten met een burn-out. Ik kon nergens meer energie vandaan halen en mijn humeur was ook niet bepaald zonnig. Maarja ik had mijn camera in de kast liggen....1 en 1 was voor mij 2 op dat moment... Hoe heb ik dit verder aangepakt?


6 Tips en Tricks om een paardenfotograaf te worden.


Tip 1 Waar begin ik?

Google en Youtube waren mijn beste vrienden. Ik wist natuurlijk niet zogoed hoe mijn camera werkte. Dus ik ben gaan googelen. Hoe werkt mijn Nikon en kwam al snel uit bij Youtube. Youtube heeft echt enorm veel filmpjes in Engels en Nederlands om het functioneren van je camera te begrijpen. Hiermee ben ik mijn kat thuis gaan irriteren, om de instellingen onder de knie te krijgen. Denk aan instelling klaar maken van je camera, sluitertijd, diafragma en de iso- waarde.


Tip 2 Hoe krijg ik dit allemaal onder de knie?

Na wat pogingen met het fotograferen van de kat. Ben ik erop uit gegaan. Aangezien ik thuis zat van een burn-out werd mij geadviseerd meer te gaan wandelen. Overal waar ik naartoe ging, HUPPA die camera mee.

Toen ik meer ging wandelen, bleek ik het fotograferen toch veel leuker te vinden dan gedacht. Het brengt mij een stukje vrijheid en creativiteit die ik niet kon uiten in mijn dagelijks leven.

Weet je het even niet meer betreft je fotografie- creativiteit ga dan eens lekker wandelen en vastleggen wat om je heen te zien is, dit werkt voor mij persoonlijk echt geweldig.


Lees hieronder verder voor de andere tips.

10% korting op je cursus bij Eliane van Schaik

Kortingscode: SANNE10

Fotografie handboek
Photoshop cursussen voor beginners en gevorderde
Online masterclasses
Business traject
en nog zoveel meer!

Bekijk het cursus aanbod
Tip 3 Zorg voor een goede basis.

Ik merkte al snel dat ik groeide in het kunnen en dat ik een extra duwtje in mijn basis nodig had. Ik volgende al enige tijd op social media verschillende fotografen van paardenfotograaf tot hondenfotograaf, maar mijn gevoel zei dat ik bij Eliane aan het goede adres was. DUSSS ik melde mij aan bij Eliane van Schaik Photography voor een workshop. Op 1 dag leerde ik hier super veel, zowel het fotoshooten als editen.


Tip 4 Knallen, spannend hoor.

Shooten, shooten, shooten. JA het was oefenen geblazen. Iedereen werd op getrommeld voor te fotoshoot, familie, vrienden en stalgenootjes. En al snel had ik mijn eerste betaalde fotoshoot. Wellis waar voor een klein bedrag, maar dat veranderde snel!


Tip 5 Edit queen.

Om je foto's op zijn best en in jou stijl af te leveren heb je natuurlijk ook de beste tips en tricks nodig. Bij mij heeft het best even geduurd voordat ik mijn eigen stijl te pakken had, maar neem je hier ook de tijd voor! Rome is immers ook niet op 1 dag gebouwd zullen we maar zeggen. Om alle kneepjes van lightroom en photoshop te begrijpen heb ik zelf gebruik gemaakt van de cursussen van Marit Hilarius en Eliane van Schaik. Van logo importeren tot het vinden van mijn eigen stijl

Binnen no time zat ook deze flow er lekker in en wat kan ik genieten van het zitten editen.


Tip 6 Wil je verder? Doe het dan!

Ondertussen is dit al het derde jaar van mijn ondernemerschap en mijn KVK. Wat vliegt de tijd. Afgelopen jaar zat ik even in een dipje en wist ik niet meer zo goed wat ik nou eigenlijk met mijn fotografiebedrijfJE wilde. Ja JE want ik hield het te klein. Ik vond het het niet waard om BEDRIJF te noemen. Zonde eigenlijk want ik heb zulke goede kwaliteiten en ik ben verdomme goed in wat ik doe. Er stroomde wel wat klanten binnen, maar ik verdiende er amper wat mee, omdat alles wat ik verdiende na de onkosten op ging. Het shooten en editen slurpte zo de energie uit mij.

Gelukkig kwam ik het toen nieuwe Business programma van Eliane tegen. Ja precies wat ik nodig had dacht ik.. Wel een investering, maar soms moet je hier even gewoon doorbijten en 'pinnen'. Na wat slapeloze nachten of ik het moest doen was ik aangemeld voor Master your Business van Eliane van Schaik Photography. ZO spannend. Maar na een klein jaartje nog altijd zo waard geweest. Ik mag mijn BEDRIJF ook echt BEDRIJF noemen. Ik heb de waardering voor mezelf en werk weer gevonden en het belangrijkste de lust voor het verder ontwikkelen van mijn fotografie-bedrijf. Daarbij ben ik nu ook bezig met een concept om fotografen die pas beginnen of fotografen zoals mij of die juist nog verder zijn te helpen met het structuren van hun fotografie leven en het weer terug leuk te vinden hiervan. GENIET dat is het belangrijkste!


Als leuk extraatje om je een fijne boost aan de je goede fotografie basis(of vordering) te geven mag ik jou 10% korting op cursussen van Eliane geven. Vul de kortingscode SANNE10 in bij het afronden van je bestelling!


Momenteel leg ik nog altijd met plezier de band tussen dier & baas weer voor een mooie dierbare en liefdevolle herinnering.


Liefs Sanne